Blijf ventileren, vooral nu!

Ventileren’ een veel gehoord woord afgelopen tijd. Over het belang van ventileren wordt veel gesproken. Maar niet alleen vanwege het mogelijke besmettingsgevaar is goed ventileren belangrijk. Vieze lucht kan veel andere klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, concentratieverlies, angst, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. In de huidige tijd waarin we veel binnen zijn is het extra van belang om goed te ventileren.

Ventileren is iets anders dan luchten

Veel mensen denken dat het even openzetten van een raam of deur voldoende is om een ruimte van frisse lucht te voorzien. Dit noemen we luchten. Luchten is nuttig om snel vervuilde lucht, bijvoorbeeld na het verven of koken, af te voeren en verse buitenlucht naar binnen te halen maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg; zodra het raam of deur dicht is hoopt de vervuiling zich weer op. Daarom is ventileren noodzakelijk voor een constante stroom van verse lucht, 24 uur per dag.

Ventilatie en gezondheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen bij elkaar in een afgesloten, slecht geventileerde ruimte hét recept is voor een snelle verspreiding van virussen. Denk hierbij aan het coronavirus, of de jaarlijks voorkomende verkoudheids- en griepvirussen. Door te ventileren verdun je de vervuiling door lucht toe te voeren en vervuilde lucht af te voeren, dit geeft minder kans op besmetting.

Daarnaast leidt onvoldoende ventilatie tot een hoge luchtvochtigheid en een hoge concentratie van verontreinigde stoffen. De vervuilde binnenlucht blijft anders in de ruimte hangen, waardoor je last kan krijgen van verschillende gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of zelfs concentratieproblemen kan krijgen.

Goed ventileren is dus nodig voor je gezondheid! Realiseer je dat vroeger de luchtverversing vaak vanzelf verliep via naden en kieren. Maar met de moderne bouwtechnieken gebeurt dat niet meer en is andere ventilatie nodig; vuile lucht moet eruit en schone lucht moet aangevoerd worden.


Hoe zit het met ventilatie en Covid-19?

Het coronavirus, Covid-19, veroorzaakt problemen aan de luchtwegen. Het wordt vooral verspreid via hele kleine druppeltjes in de lucht. Door hoesten, niezen en zelfs praten komen deze microdruppels in de lucht terecht. Als een besmet persoon hoest komen er gemiddeld wel 10.000 druppels vrij. De relatief grote druppels vallen direct op de grond (hierom is het advies om 1,5 m afstand te houden). De microdruppels, aerosols genoemd, zijn zo klein en licht dat ze lang in een ruimte blijven hangen, waar ze andere mensen kunnen besmetten.

Dat beter ventileren tot minder besmettingen leidt, is echter (nog) niet bewezen volgens de RIVM. Verder onderzoek wordt gedaan. Maar de relatie tussen ventileren en een gezond leefklimaat wordt wederom erkend!

Rutte gaf het aan in de persconferentie van 14 juli 2021: de kernboodschap was “gooi de ramen open”!

5 Basistips voor goede ventilatie

1. Zet gevelroosters en klepramen open en maak deze minimaal 2 keer per jaar schoon

2. Zet ramen op een kier

3. Zorg voor goed onderhoud en de juiste afstemming van mechanische ventilatie

4. Beperk het aantal mensen in een ruimte

5. Gebruik een CO2-meter als die in de ruimte aanwezig is