Waarom een goede luchtkwaliteit belangrijk is, voor iedereen, overal en altijd! dus ook binnen..

Zou jij het rechter glas opdrinken? waarschijnlijk niet, maar toch doet een groot deel van de Nederlanders dit wel als het gaat om de lucht gaat die ze inademen.

Rondom voeding, slaap en beweging denken we tegenwoordig steeds bewuster na over de invloed op onze gezondheid. Maar over wat wij inademen?

De coronapandemie heeft ons meer bewust gemaakt om goed te zorgen voor de luchtkwaliteit op school, op kantoor en thuis. En terecht! de lucht die we inademen heeft invloed op hoe we leren, werken, ontspannen en op onze gezondheid.

In de afgelopen jaren is er vraag ontstaan naar schone lucht, vooral ​​onder mensen die een gezond leven belangrijk vinden. Als het om luchtkwaliteit gaat maken de meesten mensen zich zorgen over de luchtvervuiling buiten, maar hebben minder aandacht voor luchtvervuiling binnen. In huis zijn of op kantoor zijn beschermd ons niet tegen vervuilde lucht, integendeel…

Ongemerkt zijn we de laatste decennia veel meer binnen gaan leven. Daar waar het enkele generaties geleden nog veel normaler was om buiten te spelen, op de markt boodschappen te doen, buiten les te krijgen en fietsend of lopend naar ons werk te gaan, begeven we ons nu alleen nog buiten wanneer we ons verplaatsen tussen de gebouwen waarin we wonen, werken, leren of sporten. Dit is opgeteld zelden meer dan enkele tientallen minuten per dag. Ook jonge kinderen spelen steeds meer binnen, zo bleek uit onderzoek van Jantje Beton.

Het grootste deel van de Nederlanders is zich niet bewust dat binnenlucht tot wel vijf keer meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht. Veel Nederlanders onderschatten de impact van het binnen leven op hun gezondheid. Des te zorgwekkender is het dat Nederlanders gemiddeld 80% tot 90% van hun tijd binnen doorbrengen.

‘Bij een ongezonde lucht denken mensen vaak aan vervuilende fabrieken of drukke snelwegen’ zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft.

“Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnen kunnen verslechteren. Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed maar ook bouwmaterialen.” Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis. “Daarnaast speelt ventilatie natuurlijk een belangrijke rol,” aldus Bluyssen.

Start vandaag nog met goed ventileren! De basis hiervoor? zorg voor een constante ventilatie en lucht ruimtes regelmatig. Wat hiermee precies wordt bedoeld bespreken wij in onze volgende blog.